Japanse Duizendknoop
De Japanse duizendknoop (Fallopia japonica) heeft zich de afgelopen jaren razendsnel verspreidt door Nederland. Deze plant is te herkennen aan zijn frisgroene bladeren met rode nerven welke in het voorjaar opvallen. In het najaar heeft de plant witte bloemen. De stengels van de plant zijn bedekt met roodachtige vlekjes.
De Japanse duizendknoop wordt beschouwd als één van de meest voorkomende invasieve exoten naast andere invasieve exoten zoals de Sachalinse duizendknoop en Boheemse duizendknoop. Deze wortelende plant overwoekert andere planten en zorgt voor grote schade aan onder andere natuur, wegen en gebouwen. Door de sterke en hardnekkige wortels en stengels van de plant laat deze zich moeilijk verwijderen.
Bestrijden Japanse duizendknoop
Het bestrijden van de Japanse Duizendknoop en andere aanverwanten van deze plant kan op verschillende manieren. De meest succesvolle manier van bestrijden is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het tijdspad, de omgeving waar de Japanse duizendknoop zich heeft gepositioneerd en de mogelijkheden voor het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmethoden.
Daarnaast zijn wij zelf actief in het onderzoeken naar mogelijke nieuwe bestrijdingsmethoden.
Ook werken wij samen met o.a. de Slibbank Nederland. Als specialist in de verwerking en coördinatie van grondstromen neemt Slibbank Nederland een voortrekkersrol in met betrekking tot de behandeling en verwerking van grond met Japanse Duizendknoop.
Verhart Groen voert opdrachten uit voor Rijkswaterstaat, Provincies, Staatsbosbeheer en gemeenten.
Voor de gemeente Amersfoort gaan wij in de komende periode de Japanse Duizendknoop planten uitgraven. Soms blijft de ontgraven plek een tijdje open liggen. Dit doen we om snel te kunnen zien of er plantresten zijn achtergebleven. Deze halen we dan alsnog weg.
We blijven de plek een aantal jaren controleren op hergroei van de Japanse duizendknoop. Plekken in het groen zaaien we in met witte klaver. Zo kunnen we die plekken snel terugvinden bij controles. Bovendien is klaver een voedselbron voor veel insecten.
U kunt een melding doen als u jonge planten boven zien komen in de vakken die zijn uitgegraven. Geef altijd een duidelijke omschrijving van de plek waar hij groeit. Voeg eventueel een foto van de plek toe. Als een extra paar ogen in de nazorg!
Wilt u meer weten over onze methoden & de uitvoering? Of een offerte op maat aanvragen?
Afspraak maken?
Bel of mail ons:
0348 – 47 18 05
info@verhartgroen.nl